Start - Aalesund 1-0

Isaac Twum sikret en viktig seier mot Aalesund. (Foto: Kristian Øverland)

Søndag kveld var det klart for en viktig kamp i bunnstriden mellom Start og Aalesund. Start lå før denne kampen på en 15. plass med 12 poeng, to poeng bak Mjøndalen på kvalik og fire poeng opp til Sandefjord og Viking på sikker plass. AaFK ligger på sin side helt sist med kun 7 poeng. Lagets står før dagens kamp med kun en seier denne sesongen, og den kom da de snudde til 3-2-seier mot Start på Color Line stadion 29. juli. Den kampen huskes kanskje best for det omdiskuterte straffesparket AaFK fikk etter en times spill.

Tidligere denne uken ble det for øvrig klart at tidligere Brann-trener Lars Arne Nilsen tar over som AaFK-trener etter at Lars Bohinen fikk sparken etter 3-1-tapet hjemme mot FK Haugesund sist helg. Dette blir derfor Nilsens første kamp som AaFK-trener.

Start på sin side fikk det tøft i Bodø sist helg hvor det ble 6-0-tap. Samtidig er det først og fremst hjemme Start har tatt poengene sine så langt denne sesongen, hvor laget før dagens kamp står med fire hjemmekamper på rad uten tap (2-2-0). De to siste hjemmekampene har endt med henholdsvis 3-0-seier mot Mjøndalen og 2-1-seier mot Vålerenga, hvor Eirik Schulze ble matchvinner tre minutter på overtid.

På Starts lag til dagens kamp er blant annet Jonas Deumeland tilbake i elleveren etter å ha stått over kampen mot Bodø/Glimt fordi han måtte dra til en fødende kone Belgia. Han kom tilbake til Norge i starten av denne uken, og benyttet seg av et unntak i karantenebestemmelsene som gjorde at han ble spilleklar til denne kampen.

Starts lag (4-3-3): Jonas Deumeland - Eirik Wichne, Vegard Bergan, Jesper Daland, Kristoffer Tønnessen (Henrik Robstad fra 83) - Isaac Twum, Joackim Jørgensen (Erlend Segberg fra 67), Eirik Schulze - Kasper Skaanes, Kevin Kabran, Mikael Ugland (Espen Børufsen fra 46).

AaFKs lag (4-3-3): Andreas Lie - Jørgen Hatlehol (Sno fra 83), Daniel Gretarsson, Jonas Grønner, David Kristjan Olafsson - Parfait Bizoza (Erikson Lima fra 62), Fredrik Carlsen, Niklas Castro - Sigurd Haugen, Holmbert Fridjonsson, Isak Määttä (Simen Bolkan Nordli fra 62).

Start - Aalesunds FK 1-0

• Pause: 1-0

• Eliteserien, runde 16.

• Sparebanken Sør Arena

• Tilskuere: 200

• Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad Fotball

• Gult kort: Joackim Jørgensen (45), Espen Børufsen (90), Kevin Kabran (90). Start. Jonas Grønner (90), AaFK.

• Rødt kort: Ingen

• Mål: 1-0 Isaac Twum (29)

Slik var kamoen:

1. min: AaFK med avparket.

8. min: STOR sjanse! En corner stusses bakover i feltet og der står Schulze helt alene, men avslutningen går i tverrliggeren og ut!

21. min: Schulze forsøker seg fra rundt 20 meter, men bakken går via en AaFK-forsvarer og inn til keeper Andreas Lie.

25. min: Nære for Start! Et innlegg fra Tønnessen faller ned til Skaanes, som først bommer på ballen før han får skutt fra 7-8 meter, men skuddet går like utenfor mål.

29. min: 1-0. En corner stusses på bakre stolpe. Der er Isaac Twum og setter ballen i det åpne målet. Scoringen er hans første mål for Start.

Start-Aafk 166w
Isaac Twum (til høyre) setter inn 1-0-målet. Foto: Kristin Søvik.

33. min: AaFK med en god mulighet, men Deumeland er nede og redder.

35. min: Castro forsøker seg fra like utenfor 16-meteren, men skuddet går over mål.

38. min: Wichne slår inn fra venstre og ballenhavner hos Tønnessen som forsøker seg. Dessverre for Start går forsøket over.

45. min: Joackim Jørgensen får det gule kortet for å ha felt en AaFK-spiller.

PAUSE:

Start går til pause med en 1-0-ledelse etter scoring av Isaac Twum etter en halvtime. Før det hadde Start to gode muligheter til å ta ledelsen. Etter scoringen har sunnmøringene yppet seg, men Start har holdt unna så langt.

2. omgang:

46. min: Kampen er igang. Start har gjort et bytte i pausen hvor Mikael Ugland har blitt erstattet av Espen Børufsen.

48 min: Nære 2-0! Jørgensen stiger til værs på en corner og får til en god heading, men Lie gjør en god redning.

50 min: Ny stor Start-sjanse! Kabran spilles i bakrom, og han spiller fint på tvers til Skaanes som får avslutte alene med Lie, men keeper gjør igjen en god redning!

59. min: AaFK kommer seg til en stor sjanse når Fridjonsson får lagt igjen til Castro, men heldigvis får Start blokkert skuddet

62. min: Dommeltbytte AaFK: Lima og Nordli inn - Määttä og Bizoza ut.

67. min: Bytte Start: Jørgensen ut - Segberg inn.

74. min: Deumeland med sterk TV-redning der. AaFK som har vært best sist ti minuttene, og pumpet inn mange innlegg i boksen.

76 min: God kontring som ender med at Kabran slår et innlegg lavt inn foran mål, men dessverre litt for langt for Skaanes på bakre stolpe.

83. min: Bytte AaFK: Hatlehol ut - Sno inn

83. min: Bytte Start: Tønnessen ut - Robstad inn

90. min: Schulze nære ved å doble ledelsen etter et frispark, men ballen går like til side for mål.

90. min: Minimun tre minutter tillegg.

90. min:Espen Børufsen stopper en overgangsmulighet og får det gule kortet

90. min: Gult kort til Kevin Kabran. Lager frispark på midtbanen.

SLUTT:

Start drar i land en viktig 1-0-seier og klatrer opp til kvalik-plass ettersom Mjøndalen tapte 6-1 mot Odd i Skien i kveld.

Kommende uke er det landskamppause før Start har spillefri den andre helgen i september ettersom Start skulle møtt Molde borte den helgen. Den kampen ble derimot spilt i starten av august.

Dermed spilles neste Start-kamp først om tre uker, søndag 20. september klokken 18:00. Da tar Kristiansund turen sørover fra nordmøre for å møte Start på Sparebanken Sør Arena.

Fotograf bildeserie: Kristian Øverland.